joi, 9 decembrie 2010

Ce se ştie şi ce se crede despre Vlad Plahotniuc? (Investigaţie on-line)


Familie

Are 44 de ani şi este din Grozeşti, Nisporeni. Provine dintr-o familie de învăţători, Gheorghe şi Zina Plahotniuc, tatăl fiind profesor de istorie şi drept. A terminat şcoala medie din sat şi şcoala muzicală (la insistenţa părinţilor). A absolvit Facultatea de Tehnologie la Universitatea Tehnică din Moldova. Este licenţiat în drept (USM) şi magistru în Business şi Administrare.

Este pasionat de istorie şi lectură. E căsătorit şi are doi feciori (unul de 13 şi altul de 3 ani), cărora spune că le acordă prea puţin timp. Munceşte 16 ore pe zi. De 10 ani nu a mai avut concediu. Locuieşte şi acum la bloc (ce-i drept, în propriul său bloc).

Bani

Potrivit declaraţiei de avere, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al „Victoriabank” şi vicepreşedinte al Consiliului ÎCS „Petrom-Moldova”, Vlad Plahotniuc a obţinut în anii 2008-2009, venituri salariale de 4,3 milioane de lei (circa 269 mii de euro). Acesta a declarat, de asemenea, că deţine, împreună cu soţia, un apartament cu suprafaţa de 463,5 metri pătraţi pe str.Bulgară din centrul capitalei, precum şi trei automobile de lux de marca Mercedes. În documentul depus de Plahotniuc la CEC nu figurează alte venituri şi pe proprietăţi, deşi a recunoscut, în cadrul unei emisiuni televizate că deţine un avion personal.

Afaceri

Într-o emisiune televizată, Vlad Plahotniuc declara că se consideră realizat în « doar » 4 domenii de afaceri : petrolier, financiar-bancar, media şi hotelier.

Este fondatorul Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Moldova. AOAM a desfăşurat în 2010 o serie de proiecte de amploare, în special organizarea, la Chişinău, a unui for internaţional de business, cu participarea expremierului francey Domnique Villepin şi a oamenilor de afaceri din 5 ţări, dotarea unei săli de calculatoare la Academia de Ştiinţe a Moldovei, lansarea clubului de discuţii a oamenilor de afaceri « Pro-sper » ş.a.

Este fondatorul Fundaţiei Edelweiss. Aceasta este o organizaţie neguvernamentală, nonprofit şi apolitică, înfiinţată de către omul de afaceri Vlad Plahotniuc în scopul creării unor oportunităţi echitabile pentru oamenii talentați şi dezavantajaţi din Republica Moldova. Fundaţia are misiunea de a contribui la dezvoltarea societăţii prin elaborarea şi implementarea unor proiecte în domeniul cultural, educaţional, social, economic şi de protecţie a mediului înconjurător. 
La doar câteva săptămâni după inundaţiile din raionul Hânceşti a donat sinistraţilor case şi bunuri de valoare de peste 2,2 mln lei. Cu suportul Edelweiss anul acesta s-au desfăşurat festivalurile « Invită Maria Bieşu », « Două inimi gemene », « Festivalul de epigrame şi fabule «  ş.a.

Presa a scris despre el că ar fi foarte apropiat familiei Voronin, unul dintre „cardinalii din umbră” ai şefului statului, şi că ar controla, împreună cu feciorul acestuia, Oleg Voronin, importante sfere de business. Plahotniuc nu a negat că-l cunoaşte pe Vladimir Voronin, dar a menţionat că nu are nicio legătură economico-financoară cu fiul acestuia, fiind chiar concurent cu Oleg Voronin în sfera financiar-bancară.

Businessul petrolier

Vlad Plahotniuc este vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Petrom Moldova, una dintre cele mai dinamice şi performante companii din Moldova. De asemenea, Petrom Moldova este considerat a fi una dintre cele mai reuşite investiţii româneşti în Moldova. În primii 3 ani de la deschidere (1998), activitatea reprezentanţei în Moldova nu a fost prea reuşită, aceasta având în 2001 două credite, unul de 8 mln lei şi unul de 3 mln dolari.  După ce, în 2001, Plahotniuc preia compania împreună cu o echipă de specialişti,  restituie toate creditele şi, în 2003 înregistrează primul profit. În anul 2003 Petrom Moldova plătea taxe şi impozite în valoare de 3% din bugetul de stat.

Businessul financiar bancar

Deţine funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Victoriabank. După alegerea în această funcţie, banca s-a modernizat, şi-a dublat reţeaua de filiale, consolidându-şi poziţia printre liderii pieţei, iar în 2010, după mai mulţi ani, a plătit dividende acţionarilor. Compania de asigurări Victoria Asigurări este, de asemenea, a omului de afaceri.

Businessul hotelier

Tot lui Vlad Plahotniuc îi aparţine unul dintre cele mai luxoase hotele din Chişinău : hotelul Nobil, dar şi hotelul Codru.

Businessul media

Mai multe instituţii media din Republica Moldova aparţin, de asemenea, omului de afaceri Vlad Plahotniuc. Este vorba despre postul tv 2Plus, dar şi despre compania “Prime Holding”, care include postul tv Prime TV şi postul radio Prime FM. Potrivit administratorului „Prime FM” (până mai ieri „Antena C” – n.r.), Victoria Bucătaru, postul de radio face parte din acelaşi trust media cu postul de televiziune „Prime TV”, despre care însuşi Vlad Plahotniuc a recunoscut în cadrul unei emisiuni de la „Publika TV” că este administrat de una dintre companiile care îi aparţin. Prin urmare, Plahotniuc a recunoscut public faptul că „Antena C” îi aparţine. Totuşi datele de la Camera Înregistrării de Stat vorbesc despre altceva. Potrivit Registrului de stat al persoanelor juridice, asociatul unic al SRL „Antena C” este Dumitru Liuticov, cel care acum trei ani a cumpărat postul de radio municipal în cadrul unei licitaţii dubioase organizată de Primăria Chişinău. În acest caz, fie Plahotniuc minte atunci când îşi atribuie proprietăţi care nu-i aparţin, fie businessmanul a cumpărat „Antena C” încă în februarie 2007 prin intermediul interpusului său – Liuticov.
Un zvon recent spune că administrația canalului de televiziune Publika TV a accesat un credit de 5 milioane de euro de la firma care «gestionează» hotelul Codru al cărei proprietar se presupune a fi Vlad Plahotniuc. Contractul de împrumut a fost coordonat de Cristina Andrievschi Balan care este mâna dreaptă a lui Andrian Candu, finul lui Plahotniuc. S-a vorbit foarte mult despre privatizarea ilegală a complexului hotelier «Codru» care a adus prejudicii statului de 5 milioane de dolari și despre care liderii AIE se fac că au uitat.

Alte afaceri

Se spune că numele lui Vlad Plahotniuc este legat de mai multe scandaluri, eventuale cazuri de preluare abuzivă a unor instituţii, aşa cum ar fi : TVR, Gemeni, Chişinău, Codru, Carmez, Franzeluţa, Victoriabank. Procuratura generală l-a declarat însă nevinovat.
Este directorul Global System Group Company şi al centrului de business Global Business Center (care are pe acoperiş şi o pistă de aterizare pentru elicopter).

Recent, administrația canalului de televiziune a accesat un credit de 5 milioane de euro de la firma care „gestionează” hotelul Codru al cărei proprietar este Vladimir Plahotniuc. Contractul de împrumut a fost coordonat de Cristina Andrievschi Balan care este mâna dreaptă a lui Andrian Candu, finul lui Plahotniuc. S-a vorbit foarte mult despre privatizarea ilegală a complexului hotelier „Codru” care a adus prejudicii statului de 5 milioane de dolari și despre care liderii AIE se fac că au uitat.

Se spune că ar deţine agenţia de publicitate Angels Creative, care racolează fete-modele (sub 25 ani) pentru prezentări, expoziţii, sesiuni foto pentru publicitate.

Se consideră că galeria de artă Top Art 5 Gallery se află, de asemenea în administrarea lui Plahotniuc. Recent a fost inaugurată acolo o expoziţie cuc picturi în stil « new » a artistului I.I. Serbinov.
Clubul de noapte Drive, dar şi serviciul de pază particular Argus-S, înfiinţat în 2007 şi care asigură paza în centrul comercial Gemeni sunt tot ale lui sau, cel puţin, aşa se zice.

Unii spun că Vlad Plahotniuc deţine şi Compania Internaţională de Asigurări „ASITO” S.A. ACeasta este prima companie de asigurare din Moldova, fiind fondata la 6 iunie 1991, în contextul demonopolizării economiei naţionale şi reorganizării Direcţiei asigurărilor de stat din Moldova. Astăzi, „ASITO” este liderul pieţei naţionale de asigurări, şi îşi desfăşoară activitatea prin intermediul Oficiului Central din Chişinău şi cele 37 oficii teritoriale (reprezentanţe), amplasate pe întreg teritoriul ţării.

Se spune că Nobil Air, compania de transport aerian este, de altfel, tot în gestiunea lui Plahotniuc. Această companie era compania preferată de zbor a fostului şef al statului, Vladimir Voronin. Acesta zbura cu un business jet de lux cu numai opt locuri. Avion „prezidenţial” era singura aeronavă din dotarea „Nobil-Air” SRL - o companie privată mică, al cărei acţionar unic e un SRL din Marea Britanie cu asociaţi dintr-o zonă off-shore din Africa. În doi ani, fără vreo licitaţie publică, preşedinţia a încheiat cu „Nobil-Air” 18 contracte. Parcurgând listele contractelor publice atribuite în 2007-2008 (vezi site-ul www.tender.md al Agenţiei pentru Achiziţii Publice, Rezerve Materiale şi Ajutoare Umanitare (AAPRMAU)), am descoperit că, din mai 2007, „Nobil-Air” SRL este operatorul aerian preferat de instituţia prezidenţială. În total, sunt 18 contracte - nouă în 2007 şi tot atâtea în 2008. În listele de pe www.tender.md sunt indicate sumele contractelor, nu însă şi deplasările pentru care au fost alocate. Confruntând sumele din contracte cu cele din hotărârile de guvern privind alocarea mijloacelor financiare pentru diferite vizite ale şefului statului, am constatat că fiecare contract corespunde unei singure vizite. Rezultă că în 2007 Vladimir Voronin a zburat cu „Nobil Air” în nouă din 14 deplasări peste hotare, iar în 2008 - în nouă din cele zece. Valoarea totală a contractelor încheiate cu „Nobil Air” e de 4 mln. 479 mii 324 lei în 2007 şi de 2 mln. 927 mii 802 lei în 2008 - peste 7,4 mln. lei în total. În medie - 411,5 mii de lei per contract. Toate acestea, fără organizarea unor licitaţii publice.

„Nobil Air” nu este cunoscută publicului larg, nefiind o companie ce efectuează zboruri regulate de pasageri. Pe site-ul său, dar şi cele străine de specialitate, „Nobil Air” apare ca singura companie din RM care oferă servicii de VIP charter cu o aeronavă clasa business jet, adică zboruri private cu un avion gen taxi aerian de lux. Un manager al companiei ne-a spus că aceasta se adresează, în special, oamenilor de afaceri, majoritatea clienţilor fiind din Ucraina şi Rusia. În 2007, „Nobil Air” a efectuat 111 zboruri, cu un număr total de 332 de pasageri.
Oficial însă, Plahotniuc figurează doar ca director general al ÎCS „Petrom-Moldova” SA, iar numele lui nu se regăseşte printre fondatorii sau asociaţii întreprinderilor cu marca „Nobil” menţionate mai sus. Surse neoficiale spun însă că aeronava „Nobil Air” ar fi fost procurată de V. Plahotniuc împreună cu O. Voronin. V. Plahotniuc a negat însă că ar avea vreo atribuţie la „Nobil Air”, menţionând că această companie n-a fost niciodată a lui. „Nu mai am nimic cu marca „Nobil”, am vândut tot. Eu am vândut alt activ care se numeşte „Nobil”, nu „Nobil-Club” şi nu „Nobil Air””. „Iaca, dacă n-am înregistrat marca, o folosesc toţi”, a adăugat, ironic, Plahotniuc, al cărui nume a figurat şi în scandalul legat de arestarea, în 2005, a preşedintelui „Victoriabank”, Victor Ţurcanu, în urma căruia a fost schimbată structura acţionarilor băncii. V. Ţurcanu l-a acuzat deschis pe V. Plahotniuc de implicare în acest caz. Ulterior, a fost ales un nou consiliu de administrare (în care a intrat şi V. Plahotniuc), iar V. Ţurcanu a fost înlăturat din funcţia de preşedinte al băncii. Din noul consiliu de administrare face parte şi ex-directorul general al „Air Moldova”, Vasile Botnari, numit recent în fruntea Agenţiei Transporturilor, în CV-ul căruia intră şi funcţia de director financiar la „Nobil Air”. Un alt angajat al „Nobil Air”, Vlad Andronachi, a fost reprezentantul în RM a uneia dintre firmele care au figurat în scandalul de procurare suspectă de acţiuni ale „Victoriabank”.


Impresii

Sunt deţinătoarea bursei Victoriabank şi l-am văzut pentru prima dată pe viu pe Vlad Plahotniuc la înmânarea burselor. Glumea şi era vesel. Se ştie că simţul al umorului este o trăsătură a oamenilor inteligenţi. Asta am înţeles şi din cuvintele rectorilor universităţilor la care şi-a făcut studiile: era un student activ şi silitor. Apreciez la Vlad Plahotniuc pasiunea pentru lectură, calitate rară la un businessman, calmul cu care reacţionează la atacuri, dar şi acţiunile de caritate pe care le face. Avem mulţi businessmani prosperi în Moldova. Puţini însă îndrăznesc să investească banii câştigaţi (cinstit sau altfel) în oameni şi în proiecte de succes. M-a mirat că atunci când ne-a invitat la clubul de noapte Drive, a avut timp să stea 2 ore cu noi şi să discute cu fiecare student. 2 ore înseamnă mult pentru un businessman, căci, în lumea afacerilor, fiecare secundă înseamnă bani. Despre celelalte fapte de care este acuzat, nu sunt în drept să vorbesc. Autorităţile competente îşi vor spune / şi-au spus cuvântul.